WIJN TIP: KURK OF DRAAIDOP?

Wine Bottle Corks

‹ Terug naar overzicht


 

Kurk of Draaidop? Maakt het nu echt uit?

Elke liefhebber van wijn heeft zich wel eens afgevraagd of het nu echt uitmaakt. Een fles wijn met een echte kurk of met een draaidop. In de supermarkt zien we ze bijna alleen nog maar en ook bij bijna alle flessen wijn uit de nieuwe wereld landen zien wij ze ook vaak terugkomen. Wat zijn nu de echte voor en nadelen hiervan? Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

 

De echte Kurk

Ook al zien wij steeds vaker de draaidop terugkomen in het dagelijks gebruik, is de echte kurk toch nog steeds het populairst onder de producenten. In gebruik sinds de 13e eeuw, de kurk wordt gemaakt uit de schors van de kurkeik. Het is het enige natuurlijke materiaal dat sterk, waterdicht en luchtdicht genoeg is om te gebruiken voor het sluiten van glazen flessen. Bovendien is het flexibel genoeg om de gewenste vormen aan te nemen.

De voordelen

 • Natuurlijk recyclebaar product
 • Helpt bij het rijp en bewaarproces
 • Traditioneel imago

De nadelen

 • Het is vrij duur
 • Kan een kurksmaak/geur achterlaten in de wijn (1%)
 • Kwaliteit van kurk is erg wisselvallig

 

De Draaidop

Ook al is de draaidop in de laatste jaren steeds populairder geworden, het gebruik hiervan is helemaal niet zo nieuw. Verschillende soorten draaidoppen zijn al meer dan 100 jaar in gebruik! Momenteel worden de draaidoppen echter nog steeds voornamelijk gebruikt door de wijnhuizen uit de “nieuwe” wijnlanden voor de vaak jongere wijnen, of door wijnhuizen gericht op grotere volumes.

De voordelen

 • Lagere kosten voor de producent
 • Makkelijker te openen en hersluitbaar
 • Kunnen geen kurksmaak/geur achterlaten

De nadelen

 • Niet recyclebaar
 • Kwaliteit is erg verschillend per soort
 • Geen ruimte voor “ademen” van de wijn, die nodig “kan” zijn in het rijp process
 • Goedkoop imago

 

Als je de voor en nadelen van beide vergelijkt kunnen wij concluderen dat het verschil hem niet zo zeer zit in de kwaliteit van de wijn, maar voornamelijk in de voorkeur van de producent en het doeleinde van de wijn. Zoek je een wijn voor een feestje? Dan is de draaidop zeker makkelijker. Maar wil je echt een beetje indruk maken tijdens een diner? Dan zouden wij toch voor de wijn met echte kurk gaan.

De toekomst zal ons hopelijk meer duidelijkheid geven over de langdurige werkingen van de 2.

—————————-

Wine a little, laugh a lot!

Wizz


FacebookTwitterPinterestLinkedIn

 

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Op wine-wizz.nl gebruiken wij cookies om je shopervaring te verbeteren. meer informatie

Wine Wizz maakt gebruik van cookies om de gebruiksvriendelijkheid en prestaties van de website te vergroten. Met behulp van cookies hoef je bijvoorbeeld niet herhaaldelijk dezelfde informatie in te voeren tijdens het plaatsen van een bestelling en worden de gegevens van je winkelmandje bewaard. Daarnaast gebruiken we cookies om de prestaties van onze website te meten via Google Analytics & Adwords. De informatie van een cookie kan hierbij niet herleid worden tot een persoon of computer.

sluit