WIJN TIP: PROEFPUNTEN

robert.parker_logo

‹ Terug naar overzicht


 

Proefpunten.

“Hoe meer proefpunten een wijn gescoord heeft, (of het nu van Parker of een andere bekende wijn-reviewer is) hoe beter en lekkerder de wijn”

Deze uitspraak wordt vandaag helaas steeds vaker gebruikt. Het klopt namelijk absoluut niet dat je er blind van uit kan gaan dat deze wijnen van een bepaalde kwaliteit gaan zijn. En het garandeert al helemaal niet dat je die wijnen lekker gaat vinden.

Robert Parker, de bekendste wijn-reviewer ter wereld, zegt dat hij is begonnen met het geven van punten aan wijnen om mensen te helpen bij het kiezen/kopen van wijnen van een bepaalde klasse. Voornamelijk met het kopen van wijnen die mensen persoonlijk niet kenden,  want daar zijn er natuurlijk heel veel van.

Robert heeft zelf natuurlijk wel de nodige kennis van wijn en het vak, en dus mogen wij er wel van uitgaan dat zijn reviews een goede richtlijn zijn voor het kiezen van een persoonlijk onbekende wijn. Maar vaak wordt er niet met meerdere details rekening gehouden.

Robert Parker heeft een eigen smaak ontwikkeld. Deze smaak gebruikt hij natuurlijk om de wijnen te beoordelen. Deze smaak ligt ver van die van de welbekende massa van wijnliefhebbers. Het is meer een smaak voor de mensen die het zich kunnen veroorloven *elite* wijnen te drinken. Hoe meer wijn je drinkt, hoe beter je het product leert kennen, en dus ga je wijn ook steeds meer waarderen op een gegeven moment. Dus als je geen grote wijn fanatiek bent, is het moeilijk om de reviews van een Robert Parker echt aan te houden.

Een ander punt dat belangrijk is om te weten is dat een score van boven de 90 punten voor de wijnproducent extreem gunstig kan zijn. Vaak als Robert Parker een wijn zo een score geeft, dan staat dat als garantie voor de wijnboer dat hij zijn hele oogst vrij makkelijk tegen een prima prijs kan verkopen. Dus gaan wijnproducenten hun wijnen produceren naar de smaak van grote vriend Robert Parker. Dit is niet helemaal zoals het hoort. Dit neemt weg van originaliteit van sommige wijnhuizen.

Het laatste, en misschien wel belangrijkste punt is dat de punten systemen uiteindelijk alleen maar zijn verzonnen om meer wijn te verkopen. In Amerika, een groot aantal jaren geleden, waar de gemiddelde persoon nog weinig kennis van het product had, heeft dit enorm geholpen in het ontwikkelen van de markt.

Waar het dus uiteindelijk allemaal op neer komt is dat je een wijn moeilijk kan beoordelen met een punten systeem. Of je een wijn lekker vind kan alleen jij zelf beoordelen. Iedereen heeft een eigen smaak die zich anders ontwikkeld. En als je dan toch een richtlijn wilt gebruiken om nieuwe wijnen te proberen, gebruik dan de reviews van Michael Lieberdt, deze man is de laatste 25 jaar bezig met het vinden van wijnen die het meeste plezier voor hun geld opleveren.

—————————-

Save water, drink wine.

Wizz


FacebookTwitterPinterestLinkedIn

 

0 reactie

 1. Annika 28 november 2017 Antwoord

  Je moet inderdaad niet blindelinks afgaan op de punten van een ander want dat zegt niets over hoe deze jou smaakt.
  Vooral zonde als niet kenners hier teveel waarde aan hechten en niet hun eigen smaak ontwikkelen maar achter die van Robert Parker aan gaan

 2. Arnoldus 19 juni 2018 Antwoord

  Ik ben nogal eens afgegaan op het oordeel van de grote ” wijnkenner ” Hamersma en bedrogen uitgekomen. Hamersma beoordeelt bijvoorbeeld de wijn Rawsons Retreat 2016 van Albert Heijn met een 8,5. Ik vond de wijn niet te drinken! Een ander voorbeeld: Hamersma beoordeelt de wijn Casillero del Diablo cabernet sauvignon 2017, ook van Albert Heijn , met een 8. Dit is echter een schrale, zurige wijn, bestemd voor de gootsteen. Die Hamersma zou zich moeten schamen! Kennelijk zijn zijn smaakpapillen door de vele proefsessies behoorlijk aangetast.

  • WineWizz 19 juni 2018 Antwoord

   Hi Arnoldus, dank voor je reactie!
   Je kan inderdaad gewoon het beste zelf verschillende wijnen uitproberen! Als je eenmaal een beetje weet wat je lekker vind dan wordt het kiezen van een wijn steeds makkelijker 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Op wine-wizz.nl gebruiken wij cookies om je shopervaring te verbeteren. meer informatie

Wine Wizz maakt gebruik van cookies om de gebruiksvriendelijkheid en prestaties van de website te vergroten. Met behulp van cookies hoef je bijvoorbeeld niet herhaaldelijk dezelfde informatie in te voeren tijdens het plaatsen van een bestelling en worden de gegevens van je winkelmandje bewaard. Daarnaast gebruiken we cookies om de prestaties van onze website te meten via Google Analytics & Adwords. De informatie van een cookie kan hierbij niet herleid worden tot een persoon of computer.

sluit