
De vorm van het wijnglas.
Een wijnglas ziet er vaak mooi en chique uit, maar waarom eigenlijk? Je kan wijn toch ook gewoon heel makkelijk drinken uit een “normaal” glas?
Geloof het of niet, maar er zit echt een wetenschap achter de vorm van een wijnglas.
2 simpele en logische doelen
Om te begrijpen waarom een glas eruitziet zoals het eruit ziet moeten we eerst het doel van het wijnglas zelf begrijpen. Naast zijn simpele functie als glas heeft een wijglas 2 doelen: het vrijgeven van aroma’s en het behouden van aroma’s.
Dit klinkt misschien een beetje controversieel maar uiteindelijk is het is vrij eenvoudig.
Ten eerste wil je de wijn makkelijk in het glas kunnen “bewegen” zodat deze de aroma’s sneller vrijgeeft, en tegelijkertijd wil je dat deze aroma’s enigszins “vast worden gehouden” in je glas zodat je ze goed kan evalueren en er optimaal van kunt genieten!
Het doel heiligt de middelen
Hoewel er veel verschillende grootten zijn binnen het wijnglas-rijk, is de basisvorm voor elk van hen vrijwel hetzelfde: een brede basis bevestigd aan een ietwat lange “steel” en een “schaal” bevestigd aan de stam die de wijn draagt, die breder is aan de basis dan de bovenkant.
Als we het doel van het wijnglas begrijpen, begrijpen we waarom de ‘schaal’ onderaan breder is dan aan de bovenkant. Dit is om de aroma’s in het glas te behouden, terwijl het ook handig is om je te helpen de wijn niet te morsen als je de wijn door het glas “beweegt”.
De “steel” van het glas is ook erg belangrijk. Je zou kunnen denken dat het er gewoon cool uitziet, maar het doel van de “steel” is heel logisch. Wijn is erg temperatuurgevoelig en een lichte stijging of daling van de temperatuur kan een grote invloed hebben op de smaak. Omdat onze handen nogal wat warmte uitstoten kan het vasthouden van de “schaal” van het glas de temperatuur net genoeg verhogen om op te merken, en zo dus de smaak beïnvloeden!
—————————-
Save water, drink wine.
Wizz