WIJN WEETJE: HET PROEVEN VAN WIJN

wijn proeven

‹ Terug naar overzicht


 

Het proeven van wijn.

Simpel uitgelegd, een wijn proeven is het ontdekken van zijn verschillende facades in 3 etappes: oog, neus en mond. Vaak wordt dit gezien als een soort teken van snobbism, en misschien is dat ook wel een beetje zo, maar het helpt voornamelijk bij het begrijpen en waarderen van de verschillende sensaties die naar buiten komen die men niet kan omschrijven met woorden. Bovendien blijft het altijd een leuke ervaring!

Omgeving en glas  

Bij een succesvolle tasting spelen de omgeving en het glas ook een cruciale rol. Het is belangrijk dat de kamer goed verlicht is en dat er geen sterke geuren aanwezig zijn (parfum, koken, rook, etc). Het glas moet goed schoon, doorzichtig en dun zijn om de kleur van de wijn goed te kunnen bekijken. Het liefst in de vorm van een tulp om de aromas mooi binnen het glas te kunnen houden, met een lange steel die de basis verbind met het glas, zodat de wijn niet verwarmt als het glas vastgehouden wordt en je de wijn makkelijk kan agiteren om de aromas naar boven te laten komen.

De 3 Etappes: Oog, Neus en Mond

Eerst, wordt er met het oog gekeken naar de transparantie, nuance en intensiteit van de kleur van de wijn. De karakteristieken van de kleur van een wijn kunnen heel veel informatie weggeven over niet alleen smaak en leeftijd, maar ook over hoe ze zijn geproduceerd. Bijvoorbeeld, wijnen die in een houten vat gerijpt zijn hebben vaak een wat donkere tint. Jonge, lichtere wijnen hebben vaak een wat blekere kleur. Sterkere en oudere wijnen zijn vaak donkerder van kleur met veel intensiteit.

De 2e Etappe, het observeren van de verschillende geuren van de wijn met de neus is zeer belangrijk. Niet alleen omdat het je een idee geeft van zijn verschillende aromas en indrukken, maar ook omdat het kan aantonen of een wijn “over de datum” is of van slechte kwaliteit. Als een wijn heel zuur ruikt of als hij een sterke geur van kurk heeft is hij hoogstwaarschijnlijk niet goed. Ruik de wijn eerst zonder het glas te agiteren om zijn natuurlijke aromas goed te kunnen onderscheiden. Het agiteren voegt lucht toe waardoor de aromas zich nog verder ontwikkelen. De intensiteit en complexiteit van de aromas en indrukken tonen aan of een wijntje wel degelijk van goede kwaliteit is.

Na Etappes 1 en 2 neemt men een kleine kwantiteit van de wijn in de mond. Om de wijn goed overal te kunnen proeven aspireert men tegelijkertijd een beetje lucht. De wijn warmt op en laat nu zijn volledige aromas en indrukken los. Weer, tonen de intensiteit en complexiteit van de aromas en indrukken aan of een wijn van goede kwaliteit is, maar de structuur speelt ook een belangrijke rol. Vandaar de uitdrukking: “aangenaam in de mond”. Na deze analyse slikt men de wijn door om de wijn op zijn laatste punt te beoordelen: lengte van de aromas. Hoe langer de aromas blijven “hangen” in de mond, des te beter.

—————————-

Save water, drink wine.

Wizz


FacebookTwitterPinterestLinkedIn

 

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Op wine-wizz.nl gebruiken wij cookies om je shopervaring te verbeteren. meer informatie

Wine Wizz maakt gebruik van cookies om de gebruiksvriendelijkheid en prestaties van de website te vergroten. Met behulp van cookies hoef je bijvoorbeeld niet herhaaldelijk dezelfde informatie in te voeren tijdens het plaatsen van een bestelling en worden de gegevens van je winkelmandje bewaard. Daarnaast gebruiken we cookies om de prestaties van onze website te meten via Google Analytics & Adwords. De informatie van een cookie kan hierbij niet herleid worden tot een persoon of computer.

sluit