WIJN WEETJE: HOE BEWAAR JE WIJN?

botti-329375_1920

‹ Terug naar overzicht


 

Hoe bewaar je wijn?

Tegenovergesteld van een rozijn die naar zonneschijn verlangt, zoekt een wijntje de schaduw op. Een wijntje rijpt in een donkere en frisse omgeving, beschermt tegen vibraties en geuren. Hij voelt zich het best op zijn gemak in een licht vochtige environment met genoeg toegang tot lucht, maar kan slecht tegen forse temperatuur wisselingen.

Niet alle wijnen zijn goed om lang te bewaren. Sommige, de wat simpelere wijntjes moet je binnen een paar maanden tot een jaar opdrinken. En deze wijntjes hoef je dus niet per sé in een speciale omgeving te bewaren, zo lang de temperatuur maar niet te afwisselend of te warm is. Maar de wat duurdere, kwalitatief betere wijntjes die wel goed zijn om te bewaren, zou je eigenlijk moeten bewaren in een “wijnkelder”.

Hieronder vind je handige tips voor het samenstellen en vullen van je wijnkelder.

Samenstellen en vullen van je wijnkelder

Je hoeft natuurlijk geen echte kelder te hebben om je wijn te kunnen bewaren 🙂

Zorg ervoor dat het een goed afgesloten plek is, beschermt tegen geluid, vibraties en geuren, met genoeg toegang tot lucht. Niet te veel licht, met een stabiele temperatuur rond de 12 graden, en een vochtigheidsgraad rond de 70%. Plaats eventueel een bakje water met houtskool in de kamer voor meer vochtigheid en een paar isolatiepanelen om de temperatuur mooi stabiel te kunnen houden, en plaats rubberen blokken onder de wijnrekken tijdens het vullen voor zo min mogelijk vibraties. Vergeet niet een thermometer en luchtvochtigheidsmeter.

Een wijnkelder is nooit groot genoeg. Wees daarom slim in het organiseren en opruimen van je wijn, zodat je alles mooi apart en toegankelijk kan houden. Er zijn genoeg opties van wijnrekken, kies dus ook wat voor jou het beste past binnen je kelder en smaak. Pas op met te goedkoop hout, want na een tijdje kan dat gaan rotten en insecten aantrekken. Bewaar de witte wijntjes het dichtst bij de grond in verband met de extra frisheid, de rode wijntjes daarboven, en de “collectie” wijntjes het meest bovenaan, of, het minst toegankelijk.

—————————-

Save water, drink wine.

Wizz


FacebookTwitterPinterestLinkedIn

 

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Op wine-wizz.nl gebruiken wij cookies om je shopervaring te verbeteren. meer informatie

Wine Wizz maakt gebruik van cookies om de gebruiksvriendelijkheid en prestaties van de website te vergroten. Met behulp van cookies hoef je bijvoorbeeld niet herhaaldelijk dezelfde informatie in te voeren tijdens het plaatsen van een bestelling en worden de gegevens van je winkelmandje bewaard. Daarnaast gebruiken we cookies om de prestaties van onze website te meten via Google Analytics & Adwords. De informatie van een cookie kan hierbij niet herleid worden tot een persoon of computer.

sluit